Kategoriler
- İşletim Sistemi
- Ofis Ve İş
- Antivirüs Ve Güvenlik
- Server,Sunucu,Geliştirme
- Şirket Lisansları
- Adobe,Autocad,Photoshop
- Diğer Lisanslar
- Drawing Programs
- işlemci
- İşletim Sistemi
- Ofis ve İş
- Server Sunucu Geliştirme
Windows 10'da PC performansı
Bilgisayarınız yavaş çalışıyorsa, aşağıdaki öneriler işleri hızlandırmaya yardımcı olabilir . İpuçları sırayla listelenmiştir, bu nedenle ilki ile başlayın, bunun işe yarayıp yaramadığını görün ve bir sonraki adıma geçin.
1. Windows ve aygıt sürücüleri için en son güncellemelere sahip olduğunuzdan emin olun.
Bilgisayarınızdan en iyi şekilde yararlanmanın en iyi yollarından biri, Windows 10'un en son sürümünün yüklü olduğundan emin olmaktır. Güncellemeleri kontrol ettiğinizde, PC'niz en son aygıt sürücülerini de arayacaktır, bu da PC'nizin performansını artırmaya yardımcı olabilir.
Güncelleştirmeler hakkında, otomatik olarak nasıl yüklenebileceklerini de içeren, daha fazla bilgi için, Windows Update SSS bölümüne bakın .
PC'niz hala yavaş çalışıyorsa, bir sonraki ipucuna devam edin.
2. Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve yalnızca ihtiyacınız olan uygulamaları açın
Birçok uygulamanın, programın, web tarayıcısının vb. Aynı anda açık olması PC'nizi yavaşlatabilir. Aynı anda çok sayıda tarayıcı sekmesinin açılması da biraz yavaşlayabilir. Bu durumda, ihtiyaç duymadığınız uygulamaları, tarayıcı sekmelerini vb. Kapatın ve bunun bilgisayarınızı hızlandırmaya yardımcı olup olmadığına bakın. Yardımcı görünmüyorsa, PC'nizi yeniden başlatın ve ardından sadece ihtiyacınız olan uygulamaları, programları ve tarayıcı pencerelerini açın.
PC'nizi yeniden başlatmak için
Bazen daha eski bir Windows sürümü için yapılan uygulamalar hala Windows 10'da çalışır, ancak bilgisayarınızı yavaşlatabilirler. Bu, belirli bir programı açtıktan sonra gerçekleşirse, güncellenmiş bir sürüm için yazılım şirketinin web sitesini kontrol edin veya Program Uyumluluğu Sorun Gidericisi'ni çalıştırın.
Program Uyumluluğu Sorun Gidericisini çalıştırmak için
PC hala yavaş çalışıyor mu? Bir sonraki ipucuna devam et.
3. Performansı artırmak için ReadyBoost kullanın.
ReadyBoost, bilgisayarınızı açmadan ve daha fazla bellek (RAM) eklemeden bilgisayarınızın performansını artırmak için USB flash sürücü gibi çıkarılabilir bir sürücü kullanmanızı sağlar. ReadyBoost'u kullanmak için, bir USB flash sürücüye veya en az 500 MB boş ve yüksek veri aktarım hızına sahip bir hafıza kartına ihtiyacınız olacak.
ReadyBoost'u kullanmak için
Not
Windows bir yarıiletken sürücüye (SSD) yüklenmişse ReadyBoost kullanılamaz. Bir SSD zaten hızlı ve ReadyBoost performansını artıramayacak.
4. Sistemin sayfa dosya boyutunu yönettiğinden emin olun
Disk belleği dosyası, sabit diskinizde, Windows'un bellek kullandığı bir alandır. Windows 10'da, sayfa boyutunu otomatik olarak yöneten ve bilgisayarınızın performansını artıran bir ayar vardır.
Otomatik sayfa dosyası yönetiminin açık olduğundan emin olmak için
Bilgisayarınızı kullanın ve daha iyi çalışıp çalışmadığını görün. Değilse, bir sonraki ipucunu deneyin.
5. Düşük disk alanı ve boş alan olup olmadığını kontrol edin
Bilgisayarınızda biraz disk alanı boşaltırsa performansı artırabilirsiniz.
Düşük disk alanı olup olmadığını kontrol etmek için
Not
PC'nizde alan az değilse, bir sonraki ipucunu deneyin.
Gereksiz veya geçici dosyaları cihazınızdan silmek için Storage Sense yazılımını kullanabilirsiniz; bu, alan da boşaltabilir.
Storage Sense özelliğini açarsanız, Windows, boş disk alanınız azaldığında veya belirlediğiniz aralıklarla yetersiz olduğunda, gereksiz dosyalardan (geri dönüşüm kutunuzdaki dosyalar da dahil) kurtularak otomatik olarak boş alan açacaktır. Aşağıdaki talimatlar geçici dosyaların nasıl silineceğini ve Storage Sense’in nasıl açılacağını ve yapılandırılacağını gösterir.
Aşağıdaki adımları kullanarak cihazınızda Storage Sense'i bulamıyorsanız, bunun yerine aşağıdaki "Disk temizleme ile boş alan açın" bölümüne bakın.
Not
Performansı artırmak için geçici dosyaları silmek istemeyebilirsiniz. Bu dosyalar şu anda kullanılmasa da, uygulamalarınızın daha hızlı yüklenmesine ve çalışmasına yardımcı olur.
Storage Sense ile geçici dosyaları silmek için
Boşaltmadan önce Geri Dönüşüm Kutusu'ndakileri görmek için masaüstünüzden açın. Geri Dönüşüm Kutusu simgesini göremiyorsanız masaüstünüzde, görev çubuğundaki arama çubuğuna geri dönüşüm kutusunu yazın , ardından sonuç listesinden Geri Dönüşüm Kutusu'nu seçin .
Not
Windows, fikrinizi değiştirip ileride tekrar gereksinim duymanız durumunda sildiğiniz dosyaları Geri Dönüşüm Kutusu'na taşır. Önceden sildiğiniz dosyaları kalıcı olarak kaldırmak için Geri Dönüşüm Kutusu dosyalarını silerek önemli miktarda yer açabilirsiniz .
Storage Sense uygulamasını açmak ve yapılandırmak için
Sisteminizde Depolama Algısı yoksa, geçici dosyaları ve sistem dosyalarını cihazınızdan silmek için Disk Temizleme aracını kullanabilirsiniz.
Disk Temizleme'yi çalıştırmak için
Bilgisayarınız hala yavaş çalışıyorsa, artık kullanmadığınız uygulamaları kaldırmayı deneyin.
Artık kullanmadığınız uygulamaları kaldırmak için
Bilgisayarınız hala yavaş çalışıyorsa, dosyaları başka bir sürücüye taşımayı deneyin.
Saklamak istediğiniz ancak sık kullanmamak istediğiniz fotoğraflarınız, müziğiniz veya başka dosyalarınız varsa, bunları bir USB sürücü gibi çıkarılabilir ortama kaydetmeyi düşünün. Sürücü bağlandığında bunları yine de kullanabileceksiniz, ancak PC'nizde yer kaplamaz.
Dosyaları başka bir sürücüye taşımak için
Windows 10'da sürücü alanını boşaltma hakkında daha fazla bilgi edinin .
PC'niz hala yavaş çalışıyorsa, bir sonraki ipucunu deneyin.
6. Windows'un görünümünü ve performansını ayarlayın.
Windows 10, animasyonlar ve gölge efektleri gibi birçok görsel efekt içerir. Bunlar harika görünüyor, ancak ek sistem kaynaklarını da kullanabilir ve PC'nizi yavaşlatabilir. Bu, özellikle daha az miktarda belleğe (RAM) sahip bir bilgisayarınız varsa geçerlidir.
Windows'ta görsel efektleri ayarlamak için
PC'niz hala yavaş çalışıyorsa, bir sonraki ipucuna devam edin.
7. OneDrive senkronizasyonunu duraklatın
PC ayarlarınız, dosyaların varsayılan olarak nereye kaydedileceğini seçmenizi sağlar. Dosyaları PC'nize veya OneDrive'a varsayılan olarak kaydedebilir ve dosyaları iki konum arasında senkronize edebilirsiniz. Bu, Internet'e bağlanabilen herhangi bir cihazdan dosyalarınıza erişmenizi sağlar ve PC'nizin zarar görmesi veya kaybolması durumunda dosyalarınızın yedeklenmesini sağlamaya yardımcı olur. Ancak, dosyaların PC'niz ve OneDrive arasında senkronize edilmesi gerekir ve senkronizasyon PC'nizi yavaşlatabilir. OneDrive senkronizasyonunu geçici olarak duraklatabilir ve PC performansınızı artırmaya yardımcı olup olmadığını görebilirsiniz.
OneDrive ile senkronizasyonu durdurmak için
Herhangi bir senkronizasyon sorununu kontrol etmek için OneDrive senkronizasyon sorunlarını onar'ı da ziyaret edebilirsiniz .
Not
Windows 10 sürüm 1709 veya daha üst sürümlere sahipseniz, hangi dosyaları senkronize etmek istediğinizi seçmek ve bilgisayarınızda her zaman tutmak için OneDrive Files On-Demand kullanabilirsiniz. Bu, PC'nizle senkronize edilen dosya sayısını azaltırsanız, PC performansını artırmanıza yardımcı olabilir. Aygıtınızın şu anda hangi Windows 10 sürümünün çalıştığını görmek için, Başlat'ı seçin. düğmesine basın, sonra Ayarlar'ı seçin.> Sistem > Hakkında .
İstek Üzerine OneDrive Dosyaları hakkında daha fazla bilgi için bkz . İstek Üzerine OneDrive Dosyaları hakkında bilgi edinin .
8. Gereksiz başlangıç ??programlarını devre dışı bırakın
PC'nizi açtığınızda, bazı programlar otomatik olarak başlar ve arka planda çalışır. Bu programları devre dışı bırakarak, bilgisayarınız başladığında çalışmamalarını sağlayabilirsiniz.
Birçok program Windows yaptığında otomatik olarak başlayacak şekilde tasarlanmıştır. Kaçtıklarını anlamıyorsunuz, ancak kullanmaya başladığınızda hızlı bir şekilde açılacaklar. Bu, çok kullandığınız programlar için yararlıdır, ancak sık kullandığınız programlar için değil, Windows'un başlaması için gereken süreyi artırır.
Otomatik olarak başlayan programları bulun
Bazen görev çubuğunun en sağındaki bildirim alanındaki program simgelerine bakarak hangi programların otomatik olarak başlatılacağını belirleyebilirsiniz. Otomatik olarak başlamak istemediğiniz programları çalıştırıp çalıştırmadığınızı görmek için önce orayı kontrol edin. Programın adını bulmaya çalışmak için fare işaretçinizle simgeye gelin. Gizli simgeleri göster'i seçtiğinizden emin olun. , yani hiçbir programı kaçırmazsınız.
Gizli simgeleri göstermek için fare işaretiyle bildirim alanı
Bildirim alanını kontrol ettikten sonra bile, başlangıçta otomatik olarak çalışan bazı programları kaçırabilirsiniz. İşte otomatik olarak başlayan tüm programları nasıl bulabilir ve Windows başladığında otomatik olarak başlatmak istemediklerinizi durdurabilirsiniz.
Bir programın otomatik olarak başlamasını durdurmak için
notlar
9. Virüsleri ve zararlı yazılımları kontrol edin ve kaldırın
Virüs, kötü amaçlı yazılım veya kötü amaçlı yazılım, bilgisayarınızın yavaş çalışmasına neden olabilir. Diğer belirtiler arasında beklenmedik açılır mesajlar, beklenmedik şekilde otomatik olarak başlayan programlar veya sabit diskinizin sürekli çalışması bulunur.
Virüsleri ve kötü amaçlı yazılımları ele almanın en iyi yolu, virüsten koruma ve virüsten koruma yazılımı çalıştırarak ve güncel tutmalarıyla onları önlemeye çalışmaktır. Ancak, önlem alsanız bile PC'nize virüs bulaşabilir.
Bilgisayarınızı Windows 10'da bulunan Windows Security (önceki adıyla Windows Defender Güvenlik Merkezi) kullanarak virüslere veya diğer kötü amaçlı yazılımlara karşı tarayabilirsiniz. Daha fazla bilgi için, bkz . Windows 10 PC'nizi nasıl korursunuz ? .
notlar
Windows Güvenliği kullanarak virüs taraması yapmak için (Windows 10 Sürüm 1809 veya üstü)
Not
Windows Güvenliği açılmazsa, tanım dosyasını güncelleyemiyorsa veya virüs taramasını tamamlayamıyorsanız, Windows Defender Çevrimdışı ile kötü amaçlı yazılım ve virüs taraması yapmak için (Windows 10 Sürüm 1809 veya üstü) .
Aygıtınızın şu anda hangi Windows 10 sürümünün çalıştığını görmek için, Başlat'ı seçin. düğmesine basın, sonra Ayarlar'ı seçin. > Sistem > Hakkında .
Windows Defender Güvenlik Merkezi'ni kullanarak virüs taraması yapmak için (Windows 10 Sürüm 1803)
Not
Windows Defender Güvenlik Merkezi açılmazsa, tanım dosyasını güncelleyemiyorsa veya virüs taramasını tamamlayamıyorsanız, Windows Defender'ı Çevrimdışı Modda çalıştırmayı deneyin, aşağıda Windows Defender Çevrimdışı ile kötü amaçlı yazılım ve virüs taraması yapmak için (Windows 10 Sürüm 1803) .
Aygıtınızın şu anda hangi Windows 10 sürümünün çalıştığını görmek için, Başlat'ı seçin. düğmesine basın, sonra Ayarlar'ı seçin. > Sistem > Hakkında .
Windows Defender Çevrimdışıyken kötü amaçlı yazılım ve virüs taraması yapmak için (Windows 10 Sürüm 1809 veya üstü)
PC'niz hala yavaş çalışıyorsa, bir sonraki ipucuna devam edin.
Windows Defender Çevrimdışıyken kötü amaçlı yazılım ve virüs taraması yapmak için (Windows 10 Sürüm 1803)
PC'niz hala yavaş çalışıyorsa, bir sonraki ipucuna devam edin.
10. Bilgisayarınızı sistem geri yükleme noktasından geri yükleyin
Bilgisayarınızı geri yüklemek, sorunlara yol açabilecek son değişiklikleri geri almaz. Yeni yüklenen bir uygulamanın, sürücünün veya Windows için güncelleştirmenin sorunlara neden olabileceğini düşünüyorsanız, bilgisayarınızı geri yükleme noktası adı verilen daha eski bir noktaya geri yükleyerek normal şekilde çalışan şeyleri yeniden alabilirsiniz.
notlar
Bilgisayarınızı bir geri yükleme noktasından geri yüklemek için
Herhangi bir geri yükleme noktası görmüyorsanız, bunun nedeni sistem korumanın açık olmaması olabilir.
Sistem korumasını açmak için
PC'niz hala yavaş çalışıyorsa, bir sonraki ipucunu deneyin.
Son Eklenen Blog Yazıları
PlatinMarket® E-Ticaret Sistemi İle Hazırlanmıştır.